Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Uutinen

Helsinki

SUOMEN SUURIN YKSITTÄINEN KIINTEISTÖTRANSAKTIO

SRV:N JOHTAMA KONSORTIO KÄYNNISTÄÄ REDI-HANKKEEN HELSINGISSÄ


HELSINKI, 25.3.2015

SRV:n kehittämä REDI-hanke Helsingin Kalasataman metrokorttelissa käynnistyy. Rakentaminen alkaa laajamittaisesti huhtikuun alussa. Kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen on määrä avautua syksyllä 2018. SRV vastaa kohteen suunnittelusta, rakentamisesta ja vuokraamisesta.

Kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen investoinnin kokonaisarvo on 480 miljoonaa euroa, josta 240 miljoonaa euroa rahoitetaan omistajien pääomasijoituksilla. Loput investoinnista katetaan projektiluotoilla, joista on nyt sovittu. 

Hankkeen sijoittajat ovat Ilmarinen, OP-Pohjola-ryhmä ja ryhmän hallinnoima rahasto sekä LähiTapiola. Konsortion pääomasijoitusten osuudet jakautuvat siten, että SRV:n osuus on 40 prosenttia, Ilmarisen 30 prosenttia, OP-Pohjola-ryhmän ja ryhmän hallinnoiman rahaston osuus on 15 prosenttia sekä LähiTapiolan osuus 15 prosenttia. 

Hankkeen rahoittamiseksi on allekirjoitettu pankkisyndikaatin kanssa 225 miljoonan euron projektiluottoa koskeva sopimus. Projektiluoton myöntäneen syndikaatin muodostavat Pohjola Pankki Oyj, Nordea Pankki Suomi Oyj ja Helaba Landesbank Hessen-Thüringen pääjärjestäjinä sekä Danske Bank Oyj ja Swedbank AB syndikaatin muina jäseninä. Lisäksi SRV on myöntänyt rakentamista varten 15 miljoonan euron vakuudettoman projektiluoton.​

Markus Laine, Johtaja, SRV kiinteistömyynnit ja –sijoittajat toteaa: “Olemme hyvin tyytyväisiä voidessamme käynnistää REDI-hankkeen yhdessä merkittävien kotimaisten institutionaalisten sijoittajien kanssa ja johtavien pohjoismaisten ja kansainvälisten pankkien rahoittamana. Sijoittajien ja pankkien sitoutuminen hankkeeseen on vahva osoitus luottamuksesta SRV:n kokemukseen kaupunkikeskustojen megaluokan hankkeissa. REDI on SRV:n toinen megaluokan hanke Helsingin kantakaupungin alueella vuonna 2006 valmistuneen Kampin keskuksen kehittämisen jälkeen.” 

Christian Hohenthal, JLL Finland Capital Markets – yksikön johtaja kommentoi: “Olemme tyytyväisiä voidessamme järjestellä tämän kautta aikain suurimman Suomessa tehdyn yksittäisen kiinteistökohteen kaupan. Sekä sijoittajien että pankkien toimeliaisuus on lisääntynyt yhä ja uskomme, että Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla ennätyksellistä vuotta 2014 seuraa uusi ennätysvuosi 2015. Suomalaisten johtavien instituutioiden lisäksi myös kansainväliset sijoittajat olivat erittäin kiinnostuneita mahdollisuudesta liittyä tähän harvoin saatavilla olevaan niin sanottuun Joint Venture -kehityshankkeeseen. Redi todellakin täyttää kaikki kriteerit: Helsinki on yksi Läntisen Euroopan nopeimmin kasvavia kaupunkeja, SRV on luotettava ja kokenut kehittäjä ja REDIllä on loistava sijainti. Kauppakeskus REDI tulee olemaan uuden kaupunkialueen sydän ja muodostaa liikenteen solmukohdan, joka yhdistää muodin, vapaa-ajan, ruuan, julkiset palvelut, asumisen ja hotellin kaikki saman katon alle.”  

Kauppakeskus- ja pysäköintilaitososien käynnistymisen myötä lähtee liikkeelle myös REDI-hankkeen muiden osien rakentaminen. SRV:n suunnitelmissa on rakentaa kauppakeskuksen päälle kuusi asuintornia sekä toimisto- ja hotellitornit. Asuintorneihin tulee arviolta yhteensä 1 200 asuntoa, joista valtaosa suunnataan kuluttajamarkkinoille.

Kahden ensimmäisen asuintornin rakentamisen arvioidaan alkavan vuonna 2016, kun kauppakeskuksen rakennusvaihe teknisesti mahdollistaa sen. Ensimmäisen tornin arvioidaan valmistuvan vuoden 2018 loppuun mennessä ja toisen tornin vuonna 2019 kysyntätilanteesta riippuen. Asuntojen ennakkomarkkinointi alkaa syksyllä 2015. REDIn arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaan vuoden 2023 aikana markkinatilanteesta riippuen. Kauppakeskuksen, pysäköintilaitoksen ja tornien rakentamisen yhteenlasketun liikevaihdon arvioidaan nousevan yli miljardin euron.

JLL toimi SRV:n neuvonantajana transaktiossa. Asianajotoimisto Krogerus Oy toimi SRV:n neuvonantajana transaktiossa sekä myös sijoittajien lukuun velkarahoituksessa. Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy toimi sijoittajien neuvonantajana ja Roschier Asianajotoimisto Oy toimi pankkisyndikaatin neuvonantajana.