Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Uutinen

Lontoo

Kiinteistösijoitusten volyymi Euroopassa lähes 70 miljardia euroa

Jones Lang LaSallelta tuore tutkimus


​​​Lontoo, 17. joulukuuta 2009 - Kiinteistösijoitusten volyymi Euroopassa nousee lähes 70 miljardiin euroon vuonna 2009, kertoo Jones Lang LaSallen tuore tutkimus. Vuoden 2009 neljäs kvartaali tulee olemaan kolmas perättäinen vuosineljännes, jonka aikana volyymit ovat kasvaneet sekä samalla koko vuoden vahvin kvartaali lähes 25 miljardin euron transaktiovolyymillään. Huolimatta kasvusta koko vuoden volyymit ovat kuitenkin 40 prosenttia alhaisemmat kuin vuonna 2008.

Chris Staveley, Jones Lang LaSallen European Capital Markets -tiimin johtaja kommentoi: “Euroopan kiinteistösijoitusmarkkinat ovat ohittaneet pahimman lamaannuksen yhdessä nykyaikaisen liiketoimintaympäristön syvimmistä taloudellisista taantumista  Sijoittajien luottamus on noussut merkittävästi vuoden 2009 alun historiallisesta pohjanoteerauksestaan ja trendi on edelleen nouseva. Vuonna 2010 odotamme transaktiovolyymin kasvavan 20 prosenttia kuluvan vuoden lukemista eli noin 85 miljardin euron tasolle (olettaen ettei uusia merkittäviä taloudellisia shokkeja tule).”

Iso-Britannia on pysynyt alueen aktiivisimpana markkinana – vuonna 2009 suoria investointeja tehdään 25 miljardilla eurolla, mikä on 38 prosenttia koko Euroopan volyymistä. Lontoossa markkinoiden likviditeetti on korkea, joskin sijoittajat kokevat sen yhä kilpaillumpana markkinana. Ykkösluokan kiinteistöjä on tarjolla niukasti ja parhaista kohteista saadaan jopa kymmeniä tarjouksia. Toiseksi suurin markkina – tosin paikallisten instituutioiden dominoima – on Saksa, missä kauppaa käytiin yli 10 miljardilla eurolla vuonna 2009.

Nigel Roberts, Jones Lang LaSallen Euroopan tutkimuspalvelujen johtaja toteaa: “Velkamarkkinoilla erityisesti ykkösluokan kiinteistöihin myönnetyissä lainoissa on ollut havaittavissa lievää toipumista pitkin vuotta. Toisaalta ko. kohteiden vähäinen tarjonta on johtanut siihen, että merkittävä määrä pääomaa on jäänyt investoimatta. Joillakin markkinoilla, esimerkiksi Lontoossa ja Pariisissa, tämä on johtanut tuottovaatimusten laskuun.”

Jones Lang LaSalle odottaa aktiivisten sijoittajien määrän jatkavan kasvuaan: rahastojen varainhankinta on toipumassa, kansainväliset pääomavirrat ovat edelleen kiinnostuneita sektorista ja lisäksi tähän asti nettomyyjinä toimineita sijoittajia – kuten brittiläiset listatut (REIT) ja listaamattomat rahastot – on siirtymässä ostolaidalle.

– ends –