Suomen kiinteistömarkkina kaikkien aikojen huipussaan

Suomen kiinteistömarkkinoiden hintataso on korkeammalla kuin kertaakaan viimeisen kymmenen vuoden aikana, JLL:n Nordic Outlook kertoo.

huhtikuu 01, 2019

Vaikka kotimaisessa taloudessa on jäähtymisen merkkejä, suomalaiset kiinteistöt ovat niin kotimaisten kuin kansainvälisten sijoittajien suosiossa.

JLL: n arvion mukaan sijoittajien vaatima tuottotaso (yield) on paininut alimmalle tasolleen kymmeneen vuoteen kaikissa kiinteistölajeissa. Vain kauppakeskusten osalta on havaittavissa sijoittajien osalta lisääntynyttä varovaisuutta.

Tuottovaatimuksen madaltuminen merkitsee kohteen hinnan nousua.

Toimistokiinteistöissä sijoittajien tuottovaatimus on painunut 3,5 prosenttiin. Lähes samalle tasolle on laskenut keskustan arvokkaimpien kivijalkaliiketilojen tuottovaatimus.

Vielä viisi vuotta sitten samojen kiinteistölajien tuottovaatimus oli noin 5,25 prosentissa.

"Tuottovaatimukset ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla, mikä kertoo Suomen kasvaneesta kiinnostuksesta. Siihen vaikuttavat niin Suomen talouden vakaat näkymät kuin osakemarkkinan epävarmuuskin", JLL:n tutkimusjohtaja Tero Lehtonen sanoo.

Vuoden 2016 alusta logistiikkakiinteistöjen tuottotasojen lasku (150 peruspistettä eli 1,5%) on ollut jopa voimakkainta Pohjoismaissa.

"Logistiikkakiinteistöt ovat selvästi nousemassa sijoittajien kiinnostuksen kohteena. Erityisesti aasialaiset sijoittajat arvostavat logistiikan vakaata tuottotasoa ja pitkiä sopimuksia", Lehtonen sanoo.

Vain kauppakeskuksissa tuottovaatimukset ovat nousseet.

Kauppakeskuskiinteistöjen tuottovaatimus kasvoi vuoden 2018 toisella puoliskolla 0,25 prosenttiyksikköä 4,75 prosenttiin, JLL arvioi.

Taustalla on kansainvälinen trendi. Verkkokaupan kasvun odotetaan muuttavan vähittäiskaupan logistiikkaa pysyvästi. Alan toimijoiden keskuudessa ei ole yksimielisyyttä muutoksen suuruudesta ja konkreettisista vaikutuksista.

"Jotkut sijoittajat ovat osittain pidättäytyneet sijoittamasta vähittäiskaupan hankkeisiin, koska he haluavat ensin kyetä arvioimaan muutoksen suuruuden. Tämä näkyy niin kansainvälisesti kuin kotimaassakin", Lehtonen sanoo.

Kotimaassa valmistuu tänä vuonna uutta kauppakeskustilaa merkittävästi, 115 000 neliömetriä. Vaikka kasvavan pk-seudun väestön uskotaan tukevan uusien liikekeskusten rakentamista, osa sijoittajista kokee, että markkinan tulee sulatella hetki nyt valmistuvaa uutta kantaa.

"Pitkässä juoksussa uskomme, että nyt toteutetut hankkeet ovat lähtökohtaisesti olleet pk-seudun väestökehityksen kannalta perusteltuja", Lehtonen toteaa.

 

JLL (NYSE: JLL) on maailman johtava toimitilojen asiantuntija ja Fortune 500 -yritys. Vuonna 2018 yhtiön liikevaihto oli noin 16,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Yhtiössä työskentelee yli 90 000 työntekijää yli 80 maassa.

JLL on samalla Suomen johtava kiinteistöasiantuntija, jonka noin 80 työntekijää palvelevat Suomen tunnetuimpia yrityksiä, kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita.

JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle Inc. brändinä. Lisätietoja www.jll.com.

 


JLL

JLL on johtava toimitilojen asiantuntija, 16,3 miljardin dollarin kokonaisliikevaihdolla ja 6,5 miljardin dollarin nettoliikevaihdolla (2018). Yritys on mukana Fortune 500-listalla. Yli 90 000 työntekijäämme 80 maassa ja lähes 300 toimistossa palvelevat asiakkaitamme laajasti toimitilojen asiantuntijapalveluiden parissa. Olemme Suomen johtava kiinteistöasiantuntija, joka palvelee noin 80 työntekijän voimin Suomen tunnetuimpia yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle Inc. brändinä. Lisätietoja www.jll.com