Uutiset

Selvitys: Vuokra-asuntoihin virtaa “tulvana” ulkomaista pääomaa - ilmiöllä ollut myönteisiä seurauksia

Kiinteistöasiantuntija JLL:n arvion mukaan vuonna 2022 jopa lähes 30.000 vuokra-asunnossa voi olla jo ulkomainen vuokraisäntä.

tammikuu 27, 2022

JLL:n seurannan mukaan ulkomainen pääoma ostiviime vuonna noin miljardilla eurolla vuokra-asuntoja Suomesta. Tämä nosti ulkomaisen pääoman määrän yli kolmeen miljardiin euroon.

Kasvutahti oli viime vuonna noin kolme kertaa kiivaampi mitä edellisinä vuosina keskimäärin. Ensimmäiset sijoitukset tulivat Suomeen vuonna 2015.

JLL:n toimitusjohtaja Tero Lehtonen odottaa, että vuonna 2022 tahti jatkuu kiivaana. Ulkomaisen omistuksen määrä saattaa nousta jopa yli neljän miljardin, mikä tarkoittaisi lähes 30.000 vuokra-asuntoa.

“Pääomia tulee Suomeen nyt tulvana. Tällä vauhdilla Suomesta loppuu ostettava”, Lehtonen sanoo.

 

Suurin sijoittaja Round Hill Capital

Ulkomaisia sijoittajia kiinnostavat Suomen talouden maltillisen hyvät kasvunäkymät ja turvallinen sijoitusympäristö. Ne ovat valmiita myös maksamaan niistä.

Suurin kansainvälinen sijoittaja on brittiläinen Round Hill Capital, joka on vuokraisäntänä noin 5.400 asunnossa. Myös yhdysvaltalaisella Starwoodilla (2.200), saksalaisella BVK:lla (2.200) ja yhdysvaltalaisella Morgan Stanleyllä (2.200) on merkittäviä sijoituksia Suomessa.

Kansainvälisiä sijoittajia on Suomeen tullut noin 15. Heillä on nyt selvästi yli 20.000 vuokra-asuntoa.

Ulkomaiset sijoittajat ostavat asuntoja usein suomalaisia korkeammilla hinnoilla, minkä seurauksena noin 60 prosenttia myytävistä asunnoista päätyy ulkomaiseen omistukseen.

“Historiallisesti tukkuostaja on saanut kerrostalon noin 20 prosentin alennuksella suhteessa yksittäisen asunnon myyntihintaan. Tällä hetkellä sijoittajat maksavat jopa vähittäisostajaa korkeamman hinnan”, Lehtonen sanoo poikkeuksellisen kuumasta tilanteesta.

 

Kysyntä hillinnyt asuntorakentamista ja vuokrien nousua

ilmiöllä on toistaiseksi ollut lähinnä myönteisiä seurauksia.

Ulkomaiset omistajat ovat vuokraisäntinä toimineet tiettävästi hyvin. Kansainvälinen sijoittaja on saattanut myös ostaa suomalaisten heikommalle huomiolle jääneitä kohteita ja laittaa ne kuntoon.

“Sijoittajien kiinnostus Suomea kohtaan tukee asuntorakentamista. Tarjonnan lisääntyminen on auttanut osaltaan hillitsemään vuokrien nousua”, Lehtonen sanoo.

“Suomalainen sijoittaja on myös voinut löytää omistajan kohteelle, josta se haluaa eroon.”


JLL

JLL on johtava kiinteistöalan neuvonantaja 16,6 miljardin dollarin kokonaisliikevaihdolla ja 6,1 miljardin dollarin nettoliikevaihdolla (2020). Yritys on mukana Fortune 500 -listalla. Yli 95 000 työntekijäämme 80 maassa ja lähes 300 toimistossa palvelevat asiakkaitamme laajasti toimitilojen asiantuntijapalveluiden parissa (syyskuu, 2021). JLL on Suomen johtava kiinteistöasiantuntija, joka palvelee noin 70 työntekijän voimin Suomen tunnetuimpia yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle Inc. brändinä. Lisätietoja jll.com.