Suomi kärkisijoille kiinteistömarkkinoiden avoimuustutkimuksessa

Suomi on sijoittunut 11. sijalle JLL:n maailmanlaajuisessa Global Real Estate Transparency Index 2018 (GRETI) -tutkimuksessa.

elokuu 21, 2018

"Jotta sijoitus pysyisi myös tulevaisuudessa, kiinteistöosakeyhtiöiden kauppahintatietoja tulisi julkistaa nykyistä avoimemmin", JLL:n toimitusjohtaja Tapani Piri sanoo.

Suomi on pitänyt hienosti asemansa maailman läpinäkyvimpien kiinteistömarkkinoiden joukossa. Suomi sijoittui 11:nneksi juuri julkaistussa JLL:n Global Real Estate Transparency Index -tutkimuksessa.

JLL Suomen toimitusjohtaja Tapani Pirin mukaan Suomen tulee kehittää avoimuuttaan, jotta sijoitus ei tulevaisuudessa heikkenisi. Piri ehdottaa kiinteistöosakeyhtiöiden kauppahintojen nykyistä laajempaa julkistamista.

"Suomeen on rakennettu avoimuutta lisäävä kiinteistörekisteri. Valtaosa kiinteistökaupasta tehdään kuitenkin kiinteistöosakeyhtiöiden kautta, joiden kaupat eivät ole julkisia. Tämä vesittää järjestelmän toimivuutta."

"Suurempi avoimuus voisi tuoda lisää ulkomaisia sijoittajia Suomeen, vauhdittaa kauppaa ja pienentää kohteiden riskipreemiota. Näiden toteutuminen olisi koko alan etu", Piri sanoo.

Avoimuutta voidaan lisätä joko lainsäädännöllisesti tai vapaaehtoisesti. Omaehtoisesta läpinäkyvyydestä näytti hyvän esimerkin IVG Polar, joka kertoi kiinteistösalkkunsa kauppahinnan myydessään sen Goldman Sachsille ja Cromwell Property Groupille.

JLL toivoo suurempaa avoimuutta myös kaupallisten kiinteistöjen vuokrahintoihin.

JLL toteutti sata maata käsittävän GRETI -tutkimuksen nyt kymmenettä kertaa. Myönteistä on, että peräti 85% maista otti askeleita avoimuuden suuntaan.

Maailman avoimimmat kiinteistömarkkinat ovat Iso-Britannia, Australia ja Yhdysvallat. Pohjoismaista Suomen edelle kiilasi vain Ruotsi sijalle 10.

Läpinäkyvyysindeksiä varten JLL arvioi sadan eri maan ja 158 metropolialueen toimintaympäristön vakautta, lainsäädännön toimivuutta, kiinteistökaupan prosesseja, IPR:n kehitystä ja datan avoimuutta.

GRETI-tutkimus on saanut kansainvälisesti tunnustetun aseman. Sitä käyttävät sijoittajat, kiinteistökehittäjät ja eri maiden lainsäätäjät, jotka peilaavat tuloksia omaan työhönsä.

 

Tutustu ja lataa tutkimus JLL:n verkkosivuilta.