Uutiset

Tutkimus: Helsinki maailman 24. innovatiivisin kaupunki

Maailman parhaaksi kaupungiksi innovaatioissa nousi yhdysvaltalainen San Jose ohi Tokion ja San Franciscon, JLL:n maailmanlaajuinen Innovation Geographies 2022 -tutkimus kertoo.

tammikuu 26, 2022

Pääkaupunkiseutu on saanut merkittävän sijoituksen JLL:n maailmanlaajuisessa Innovation Geographies 2022 -tutkimuksessa.

Helsinki arvioitiin maailman 24. innovatiivisimmaksi kaupunkialueeksi. Pohjoismaista vain Tukholma (sijalla 20) nousi Helsingin edelle.

Ykköspaikan koko maailmassa otti Piilaakson San Jose ennen Tokiota ja San Franciscoa. TOP 10:een ylsivät lisäksi Boston, New York, Soul, Pariisi, Peking, Lontoo ja Seattle.

Edellisessä tutkimuksessa vuonna 2019 parhaan kaupungin tittelin vei San Francisco.

 

“Myönteisiä seurauksia pääkaupunkiseudun kehitykselle”

JLL:n toimitusjohtajan Tero Lehtosen mukaan tutkimustulos voi rohkaista uusia kansainvälisiä kiinteistösijoittajia Suomeen ja pääkaupunkiseudulle.

“Tutkimuksen antaman tiedon on tarkoitus nousta yhdeksi kriteeriksi, jonka avulla he päättävät sijoitussalkkujensa allokaatiosta”, hän sanoo.

“Kiinteistösijoittajien ajatusmaailma on muuttunut. Kaikkia sijoituksia ei kohdenneta kouralliseen maailman vilkkaimpia keskuksia. Nyt sijoittajat etsivät hyviä kohteita laajemmalla sihdillä. Tämä on Helsingin seudun mahdollisuus”.

Tutkimus toi myös esille Helsingin, Melbournen ja yhdysvaltalaisen Raleigh-Durbanin hyviksi sijainniksi uusille toiminnoille. Keskisuuret ja innovatiiviset kaupungit tarjoavat koulutetuille ihmisille hyvää elämänlaatua samalla kun työnantajat nauttivat toimistojen kohtuullisesta vuokratasosta.

 

”Innovaatiot ja osaaminen heijastuvat myös vuokramarkkinoille”

Toista kertaa tehty tutkimus eritteli yli sata metropolialuetta ympäri maailman kahdella mittarilla: innovaatioiden avulla ja osaamiskeskittymänä (talent concentration).

Innovaatiotaso määriteltiin T&K-panostusten, patenttien, it-alalle tulleiden suorien ulkomaalaisten sijoitusten määrällä ja pääomasijoittajien aktiivisuuden pohjalta.

Innovaatiot ja osaava työvoima lisäävät tarvetta korkeatasoisille toimitiloille ja kampuksille ja nostavat kiinteistöistä saatavia tuottoja. Esimerkiksi vuosina 2010–2020 toimistovuokrien nousu oli keskimääräistä nopeampaa kaupunkiseuduilla, jotka erottuivat edukseen innovaatioiden ja osaamisen saralla,

Osaamiskeskittymänä Helsingin seutu ei noussut 25 merkittävimmän kaupunkikeskuksen joukkoon.

 

Taulukko: Maailman innovatiivisimmat kaupungit

 

2022

2019

1,

San Jose

San Francisco

2,

Tokio

Tokio

3,

San Francisco

Singapore

4,

Boston

Peking

5,

New York

Lontoo

6,

Soul

San Jose

7.

Pariisi

Pariisi

8.

Peking

New York

9.

Lontoo

Boston

10.

Seattle

Soul

 

Lataa JLL Innovation Geographies -tutkimus

 

Lähde: Innovation Geographies -tutkimus, JLL

 


JLL

JLL on johtava kiinteistöalan neuvonantaja 16,6 miljardin dollarin kokonaisliikevaihdolla ja 6,1 miljardin dollarin nettoliikevaihdolla (2020). Yritys on mukana Fortune 500 -listalla. Yli 95 000 työntekijäämme 80 maassa ja lähes 300 toimistossa palvelevat asiakkaitamme laajasti toimitilojen asiantuntijapalveluiden parissa (syyskuu, 2021). JLL on Suomen johtava kiinteistöasiantuntija, joka palvelee noin 70 työntekijän voimin Suomen tunnetuimpia yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle Inc. brändinä. Lisätietoja jll.com.