Artikkeli

Yhteiskuntapalvelutilojen aktiivinen vuokramarkkina

SOTE-alueet ovat nyt saaneet kunnilta pöydälleen ison kasan vuokrasopimuksia ja piirtävät parhaillaan palveluverkkojaan uusiksi.

toukokuu 21, 2023

 Sosiaalitoimen ja terveydenhuollon tilat on siirtyneet SOTE-alueille ja kunnat keskittyvät varhaiskasvatuksen ja koulujen väistöketjujen ratkaisemiseen.

Muutoksia on varmasti tulossa, tiloja tullaan kilpailuttamaan uusiksi vuokramarkkinassa ahkerasti tulevina vuosina. Y-tontit ovat pääkaupunkiseudulla kiven alla, joten tiloja pitää myös toteuttaa käyttötarkoituksenmuutoksien kautta nykyiseen kiinteistökantaan.

Kun kaupunki tiivistyy parhaimman toimistosijainnin ulkopuolelle jääneet kohteet, jotka sijoittuvat lähemmäksi asuntoalueita voivat saada uuden elämän päiväkotina tai esimerkiksi kehitysvammaisten päivätoimintana.

Yhteiskuntavuokraukset ovat vakaita ja hyviä vuokrauksia. Julkinen kassavirta houkuttaa epävakaassa markkinassa ja esimerkiksi erityistiloja hakeva kolmannen sektorin toimija tarjoaa pidempiä maturiteettejä, kuin toimistovuokralaiset. Yhteiskuntatilojen vuokramarkkina on myös vakaampi myös silloin kun muilla markkinoilla on hiljaisempaa.

Asset manageerauksessa ja leasingissä olemme nähneet, että ne kiinteistöomistajat, jotka jaksavat panostaa ja jotka osaavat ottaa huomioon yhteiskuntapalveluiden erityistarpeet voittavat. JLL on ollut useassa yhteiskuntavuokrauksessa prosessin vetäjän roolissa, näin haut, jotka monelle kiinteistönomistajalle osuvat mukavuusalueen ulkopuolelle on saatu maaliin. JLL markets tiimin referenssit julkisten ja kolmannen sektorin vuokrauksista ovat kymmeniä tuhansia neliöitä ja tänä keväänä tällä saralla on jälleen kerran ollut paljon aktiviteettiä.