Artikkeli

Julkisivun kasvojenkohotus 

maaliskuu 28, 2021

Eikö kiinteistösi erotu edukseen markkinasta? Ota yhteyttä, niin katsotaan kuinka voimme auttaa.

Tatu Silventoinen, Director, Development & Design, tatu.silventoinen@eu.jll.com, JLL

Vanhan toimistorakennuksen sadetakki on ehjä ja tekee tehtävänsä, eli pitää suojattinsa kuivana ja lämpimänä. Ulkopinta on kuitenkin kulahtanut ja useimmat vastaantulijat pitävät sitä rumana. Voisiko pienellä muodistamisella saada katseet kääntymään ja herättää kiinnostusta: ”Onpa kivasti tuunattu persoonallinen vintage-löytö!”

Suomessa rakennuskanta on verrattain varsin nuorta, ja yleisesti ihastellut historialliset arvokiinteistöt ja modernismin merkkiteokset jäävät määrällisesti selkeään vähemmistöön. Ylivoimaisesti suurin osa taloista on rakennettu 1960-luvun jälkeen. Tämä tuoreempi rakennusperintö herättää osin ristiriitaisia tunteita niin ammattilaisissa kuin muissakin kadunkulkijoissa.

Moni nuorempi rakennus on ylpeästi aikakautensa tuote, ja sellaisena arvokas ja edustava. Toisissa rakennuksissa tyylipiirteet taas ovat kestäneet huonommin aikaa, ja nykypäivän valossa ne voivat näyttää tunkkaisilta ja ikävällä tavalla vanhanaikaisilta. Takavuosien virheet ja ilmastokriisi ovat kuitenkin opettaneet, että koko rakennuksen purkamiseen tarvitaan paljon vahvempia perusteita kuin pelkkä ulkonäkö.

Siihen on onneksi lääke: yhä useammalle liike- ja toimistotalolle tehdään jonkinasteinen kasvojenkohotus, jotta se houkuttelisi paremmin vuokralaisia. Toimenpiteiden suuruusluokka voi käytännössä vaihdella muutamasta oikein suunnatusta valaisimesta koko julkisivun uudelleen verhoamiseen. Olipa tavoitteena parempi näkyvyys tai kutsuvampi ilme ja imago, voidaan yksinkertaisillakin ratkaisuilla antaa rakennukselle uusi elämä tai jopa aivan uudenlainen identiteetti.

Kyse ei ole vain turhamaisuudesta. Ehostettu julkisivu voi nopeuttaa vuokrausprosessia ja madaltaa osaltaan tilojen vajaakäyttöä. ”Julkisivu on vuokralaiselle nykyään ehdottoman tärkeä elementti. Toimitilat muutenkin nähdään yrityksen käyntikorttina ja sisääntulo on olennainen osa tätä. Ruma ja repsahtanut julkisivu voi estää koko vuokrauksen”, toteaa JLL:n Katri Lehtonen. Hän on työskennellyt vuosikymmeniä toimitilavuokrauksen parissa ja johtanut Leasing-tiimiä esimerkiksi Pasilassa sijaitsevan toimistokiinteistö Rubikin elvytyksessä.

”Rubikin julkisivua ei alun perin ollut tarkoitus saneerata, mutta se päätettiin tehdä, koska lähes kaikki vuokralaiskandidaatit kyselivät siitä”, Lehtonen kertoo. Projektissa vuonna 1985 rakennettu talo korjattiin perusteellisesti, brändättiin uudelleen ja vuokrattiin täyteen. Kadun puolen vanhat keltaiset tiililaattajulkisivut raikastettiin valkealla rappauksella. JLL vastasi hankkeessa pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta sekä konseptoinnista ja vuokrauksesta.

Espoon Keilarannassa sijaitseva, saman ikäinen kolmen kiinteistön kokonaisuus kaipasi kasvojenkohotuksen lisäksi myös parempaa näkyvyyttä. 1980-luvun postmodernismin henkeen raidalliset klinkkeripinnat päällystettiin tiilenpunaisella perforoidulla peltiverhouksella. Tyhjillään ollut Keilaranta 4 peruskorjattiin, ja sen päätyä peittävään valkeaan peltiin suunniteltiin rakennuksen historiasta inspiraationsa ammentava uniikki Pajatso-reikäkuvio.

Rakennusten löydettävyyttä ja identiteettiä vahvistettiin valaistuilla lasikulmilla, joihin lisättiin kadun suuntaan tyylikäs osoitemerkintä ja pihasivuille vuokralaisyritysten logoja. Avaran piha-aukion perukoilla sijaitsevaa yhteistä pääsisäänkäyntiä korostettiin valaistulla pylonilla, jossa hyödynnettiin kohteeseen räätälöityä Pajatso-kuviota. Vierekkäiset kiinteistöt rakennettiin alun perin Raha-automaattiyhdistyksen käyttöön. Muutosten pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi JLL.

Molemmat esimerkkikohteet sijaitsevat kiihkeästi kehittyvissä kaupunginosissa, verrattomien liikenneyhteyksien ja paranevien palveluiden äärellä. Ihmiselolla mitattuna ne ovat vasta varhaisessa keski-iässä, ja rakenteellisestikin vielä ihan timmissä kunnossa – ainakin luut ovat ehjät. Talotekniikan operoimisen ja kauneushoitojen jälkeen on selvää, että näillä nelikymppisillä on yhä paljon annettavaa niin taloudelliselta, ekologiselta kuin kaupunkikuvalliselta kantilta katsottuna. Ympäröivän uudisrakentamisen keskellä ne kertovat historiasta, jatkuvuudesta ja kestävyydestä.

 

Lisätietoja:

www.jll-architecture.fi